PROJEKT RADOST ZE ČTENÍ JAKO VAŠE PODPORA

Toužíte-li, aby Vaše dítě pociťovalo nebo si stále utužovalo radost ze čtení, pak Vás jistě bude zajímat, jak by Vám s tím mohla pomoci unikátní metoda moderního pojetí dětského čtenářství. Neváhejte a přečtěte si, jak můžete pomocí projektu Radost ze čtení inspirovat Vaše dítě ke čtení.

Radost ze čtení je srdeční záležitost…

Jde o projekt, který pomáhá rodičům netradičně inspirovat jejich děti ke čtení.

Všem dospělým, kterým leží na srdci hladší studijní cesta a úspěšnější život jejich dětí, předáváme tipy na to, jak dětem dokázat, že čtení může být zábava. Odhalujeme jim hned několik otestovaných tajných triků, jak toho dosáhnout.

Proč je tak důležité začlenit čtení do „každodenního“ života a jak to silně ovlivní budoucnost Vašeho dítěte, si můžete přečíst v článku s názvem Podpora čtení je investice do budoucnosti Vašeho dítěte, a to zde na blogu.

Dovolte, abych Vám na úvod položila otázku, která vás možná zaskočí… Kdy jste naposledy viděli své dítě, jak se zapáleně vrhá na knihu, aniž by se ji místo její konzumace chystalo použít jako plácačku na mouchy? Pokud se Vám zdá absolutně nereálné, že dítě přednostně volí knihu před jednodušší modernější zábavou, nevěšte hlavu. Skutečně existuje cesta, jak Vaše dítě knihou zaujmout. Troufalé tvrzení? Ne, praxí ověřeno!

I já jsem si kdysi mnohokrát kladla otázky:

 

Jak můžu ovlivnit u dětí jejich školní úspěch?

Je opravdu nemožné změnit negativní postoj dítěte ke čtení?

Případně:

Čím můžu obohatit dětskému čtenáři jeho tradiční knižní repertoár?
A čím bych ho skutečně zaujala?

Pokud Vám někdy vyvstávaly na mysli tyto nebo jiné další otázky související s dětským čtenářstvím a školním úspěchem, pak Vás možná zaujme následující příběh a třeba v něm naleznete inspiraci právě pro sebe a své dítě…

Dnes, po letech, se tomu směju.

Mladá, skvěle teoreticky vybavená absolventka pedagogické fakulty s širokým úsměvem na tváři, horou knih v náručí a plná ideálů a očekávání vstupuje lehce nejistým krokem do školní budovy…

V tu dobu vůbec netuší, jak je naivní, když si představuje, jak s dětmi na druhém stupni ZŠ vypiluje náš krásný český jazyk. Nepřipouští neúspěch a usilovně pracuje na tom, co je jejím posláním.

Nedlouho poté za dveřmi zmíněného ústavu dostane obrovskou facku. Facku, která bolí víc než ta fyzická. Ránu, která navždy změní nejen její život, ale může pozitivně ovlivnit i ten Váš a obzvláště Vašeho dítěte…

Tato učitelka den za dnem svádí vnitřní boj s vlastní rezignací. Nechce, prostě odmítá přijmout i přes mnohé názory zkušenějších kolegů, že děti se tu gramatiku nenaučí.

Zákonitě následuje jediné, a to vyčerpání, pocit marnosti a strach, aby se její děti, které v budoucnu chce sama přivést na svět, nepotýkaly se stejným problémem jako žáci, jež se právě snaží učit.

Její vnitřní hlas ji neustále vybízí: „No tak, pedagožko, mysli, přemýšlej! Co mají společného děti, které s češtinou takový propastný problém nemají?“ Ona mu odpovídá: „Umí lépe komunikovat a mnohdy jsou lepší než ostatní i v jiných předmětech…“ Ale jak je to možné? Kde je ten klíč k úspěchu?

Odpověď záhy nalezla ve vyučování literatury.

Tyto děti častěji čtou! 

A co je nejdůležitější, přečtenému textu rozumí, chápou jeho hlavní myšlenky, orientují se v něm a umí s ním pracovat…

Dovolte, abych se představila, jmenuji se Lenka Samcová a toto uvědomění mi pomohlo najít prioritu v mém pedagogickém působení. Myšlenka, že existuje řešení, mě uklidnila, že moje vlastní budoucí děti mají velkou šanci uspět, a to nejen ve škole, ale i v mezilidských vztazích, na pracovním trhu a následně i v budoucím povolání.

Na první rodičovské dovolené jsem se zaměřila na důkladné studium čtenářské gramotnosti a začala přemýšlet nad cestou čtenáře a o jeho návycích. Největší úskalí jsem spatřovala v inspiraci ke čtení.

Zlom přišel během druhé rodičovské dovolené, když jsem ze všech motivačních metod vybrala dvě netradiční a zároveň podle mě ty nejúspěšnější a spojila je do jedné, naprosto unikátní, kterou, jak jsem si již ověřila, děti úplně zbožňují…

A tak s obrovským úsilím, ale hlavně nekonečným nadšením vznikl unikátní projekt Radost ze čtení, na nějž jsem nesmírně pyšná.

Metody Radost ze čtení pomáhají dětem stát se nadšeným čtenářem, porozumět příběhu, hledat v něm klíčové informace, orientovat se v textu a prakticky s ním pracovat.

Do podoby, jak se s projektem můžete seznámit dnes, ho ladím už pět let a zúročila jsem v něm 18 let intenzivního studia a 11 let pedagogické praxe. Přes to všechno mám pocit, že je to teprve začátek…

Nabízím Vám netradiční inspiraci, pomocí které můžete snadněji u svého dítěte vzbudit zájem o čtení. Věřím, že se shodneme, že chceme pro naše děti to nejlepší. Když je inspirujeme ke čtení, dáváme jim tím klíč a šanci k jejich budoucímu úspěchu. A samozřejmě nejen to!

Jako rodiče se snažíme u svého dítěte vzbudit lásku ke čtení. Ale uznávám, že to není vždy snadné.

K naplňování našeho cíle, aby děti pocítily ze čtení radost, a s chutí ho praktikovaly častěji než doposud, nám pomáhají mimo jiné i unikátní osobní gamebooky, včetně jejich elektronických verzí. (K nahlédnutí zde.)

Ve světě, kde se veškeré možné technologie mísí se všemi aspekty našeho života, je možná těžké si představit, jak může být tradiční čtení pro Vaše dítě atraktivní. Ale v tom to právě je. Osobní gamebooky (tedy knihy, ve kterých se čtenář stává hlavním hrdinou a zároveň svými volbami řídí svou cestu příběhem) přináší do staré dobré četby moderní prvky současného světa. Naše netradiční a ojedinělé pojetí osobních interaktivních knih se nesnaží v nerovném boji soupeřit s počítačovými hrami ani jinou digitální zábavou. Jednoduše je doplňují a dětmi je tento přístup vnímán velmi pozitivně.

Gamebooky jsou knihy, ve kterých není čtenář jen pasivním pozorovatelem, ale stává se aktivním hráčem příběhu. Každé rozhodnutí, které udělá, ovlivní, jak se příběh vyvíjí. Je to jako když hraje videohru, jenže místo joysticku drží v ruce knihu. A v tomto případě knihu, která je doslova ušita Vašemu dítěti na míru – je totiž osobní. Jde vlastně o takové nenásilné spojení hry se čtením, ozvláštněným osobním prožitkem.

Naše unikátní knihy, snoubící kombinaci kreativity, moderního pojetí, hravosti a lásky k literatuře, jsou nejen zábavné, ale také vzdělávací. Pomáhají rozvíjet jazykové i čtenářské dovednosti, kritické myšlení a rozhodovací schopnosti Vašeho potomka. A nejlepší na tom je, že to vše přichází v zábavné a neformální podobě formou interaktivního dobrodružství, které bude Vaše dítě milovat.

Možná už jste vyzkoušeli běžné metody, jak děti přimět ke čtení. Proč ale tak často selhávají?

Připomeňme si několik klasických metod, jak přimět děti ke čtení. Tyto způsoby, troufám si tvrdit, se staly přímo přeborníky v neefektivnosti.

Začneme s nejtradičnějším přístupem „Já tě k tomu donutím!“ Zde se rodič snaží přimět dítě ke čtení prostřednictvím příkazů. Například: „Jdi do pokoje a čti až do večera!“ nebo „Žádná televize, dokud nedočteš tu knihu!“ Problém je, že čtení by mělo být zábava, ne trest. Když děti vnímají čtení jako něco, co musí dělat, ztrácí o to zájem (v tom lepším případě). Tímto způsobem můžeme z dětí vychovat skvělé únikové umělce, ale jen málokdy nadšené čtenáře.

Další klasickou metodou je „Dočti tu knihu, pak dostaneš zmrzlinu“. Zde se rodič snaží dítě podplatit. Tento přístup může fungovat jednou nebo dvakrát, ale nakonec dítě pochopí, že je to jen další forma manipulace, a začne se bránit. Tímto způsobem navíc dává rodič potomkovi najevo, že čtení není vůbec prima, že zmrzlina je lepší a že mu to hrozné louskání písmenek sladkost pak vykompenzuje.

Nebo co třeba metoda „Čtení je pro tebe dobré!“? Tato taktika je založena na přesvědčení, že děti by měly chtít číst, protože je to pro ně dobré. Bohužel, děti (ale myslím i většina dospělých) nejsou příliš nadšené z věcí, které jsou pro ně dobré. Zvlášť když je to prezentováno jako lék na všechny problémy, případně nediskutováno do hloubky. Jo a nezapomeňte, že děti jsou někdy malí rebelové, kteří se často staví proti tomu, co je pro ně dobré.

Taky je tu možnost „Všechny děti v tvém věku čtou“. Tato metoda je založena na srovnávání s ostatními a má za cíl přimět dítě cítit se špatně, pokud nečte stejně jako ostatní. Ale každé dítě je jedinečné a má své vlastní tempo vývoje. Srovnávání může vést k pocitu méněcennosti a ztrátě sebedůvěry, což samozřejmě mimo jiné vyvolá i odpor ke čtení.

Jiní rodiče zase sáhnou po strategii „Brutální upřímnost“. To je ta, kdy jim řeknou: „Když nebudeš číst, skončíš jako hloupý a neúspěšný člověk.“ Tento přístup může být trochu drsný a ve skutečnosti může děti od čtení spíše odradit. Za čtením si děti představí tvrdou dřinu, vždyť je přeci stát se inteligentním a úspěšným člověkem tak těžké.

Další oblíbenou metodou je „Láska k umění“. Rodiče se snaží dětem ukázat, jak jsou knihy krásné. S nostalgií je obklopí knihami jen a pouze dle vlastního výběru s pocitem, že oni přece vědí, co by jejich děti měly číst. Ale jakmile děti zjistí, že ne všechny knihy jsou tak zábavné, a navíc nebudou moct svobodně projevit názor, co se líbí jim, zájem o čtení může rychle opadnout.

Při všech těchto pokusech se rodiče snaží ukázat dětem, že čtení je zábavné, ale často to končí tím, že děti vidí čtení jako něco tuze nudného.

A přesně proto jsem se rozhodla přijít s něčím novým. Moderní doba se vyvíjí a já zastávám názor, že je potřeba se tomu přizpůsobit i v oblasti čtení. Proto se zrodil netradiční projekt Radost ze čtení, v rámci něhož mimo jiné vznikají i osobních gamebooky. Jsem neskutečně ráda (nejen kvůli svým vlastním dětem, které byly vlastně tím mým prvotním impulzem a hnacím motorem) za to, že funguje. Tuto unikátní metodu si na vlastní kůži neustále testuji v praxi s mnoha mladšími školáky. A reakce, které přichází od Vás rodičů, mi štěstím vhánějí slzy do očí. Děkuji za ně! Hodnocení našich knih si můžete přečíst zde: www.radostzecteni.cz/hodnoceni/

Jak už bylo řečeno, v projektu Radost ze čtení podporujeme netradiční a kreativní způsoby, jak děti inspirovat ke čtení. Vytváříme gamebooky, jejichž průběh čtení si děti samy přizpůsobí, aby pro ně bylo čtení zábavné a vzrušující. Naše osobní gamebooky se tedy staly unikátním způsobem, jak přivést ke čtení i ty děti, kterým se do toho doposud zrovna dvakrát nechtělo. A co vlastně děti, které už knihy za své přijaly? Tak ty osobní gamebooky s nekonečným nadšením chtějí jako dárky k narozeninám, k svátku či od Ježíška. Ukažte svému dítěti, že ho ve čtení podporujete a prohlédněte si osobní gamebooky zde: www.radostzecteni.cz/nabidka/

V rámci projektu také radíme rodičům, jak si tuto skvělou činnost užívat společně. Děti tak budou otvírat knihy ne proto, že by musely, ale proto, že budou chtít. A to je přeci ten nejlepší důvod, nemyslíte? Jsme-li na stejné vlně, propojme se i na sociálních sítích:

Pokud by Vás zajímalo zákulisí naší práce, hlavně tedy proces, jak u nás osobní gamebooky vznikají, pak následující řádky Vám to poodhalí.

Knížku, kterou si rodič pro své dítě u nás v internetovém obchodě (www.radostzecteni.cz/nabidka/) vybere, připravíme a doladíme s kolegyní v počítači do podoby tak, jak si přeje. Pak následuje kvalitní tisk na pečlivě vybraný papír.

V tento moment začíná ruční práce, kdy pomocí knihařské kosti a šídla stránky s největší opatrností připravíme pro samotné šití knižního bloku. Je tedy už jasné, co nás čeká dál. Vezmeme jehlu a speciální nit a pustíme se do toho. 

Pak přidáme předsádky, za pomoci kvalitního knihařského lepidla zpevníme hřbet gázou a necháme vše schnout (nejlépe přes noc). 

V tuto chvíli práce na osobní knize ovšem nekončí, neboť se pustíme do přípravy desek. Na jejich výrobu používáme speciální papír nejvyšší kvality, který po tisku ochráníme matnou laminací.

Takto připravený potah lepíme na silnější kartonové desky. (I tento proces je důležité neuspěchat a nechat vše “odpočinout”.)

Druhý den knižní blok ořízneme na stohové řezačce a přilepíme kapitálky a záložku. 

Pak už nezbývá nic jiného než desky s knižním blokem spojit a vytvořit tak krásnou knížku v pevné vazbě. Ještě si ji pak několik hodin ponecháme, aby byla správně vymazlená, osobně ji pohladím, popřeji jí, ať dělá spoustu radosti, a nakonec ji hrdě pošleme konkrétnímu dítěti. Bude jedním z nich i Váš potomek?

Může se zdát, že vše klape… Ano, ale samozřejmě to tak nebylo od úplného začátku. Potrhali byste se smíchy, kdybyste mě viděli, jak si při prvních zkušebních kouscích otírám z čela lepidlo, a dokonce ho vystříhávám z vlasů. Pak vztekle odvazuji nit z rukou. A když už jsme u té upřímnosti, přiznávám, že mi jedna kniha na moment zůstala přišitá ke kalhotám.

Někdy si říkám, že je až ku podivu, že jsem to nevzdala. Vždyť i hledání správných strojů a materiálů mi zabralo měsíce práce. Ale uf, je to za námi, dnes si stojím za tím, že každá knížka je profesionálně a s láskou vyrobená. Jasně, stejně jako ve všem, i před námi stojí v projektu Radost ze čtení další výzvy, ale protože prostě víme, že naše práce dává smysl, budeme je (možná i společně s Vámi) nadále překonávat.

Takže, milý rodiči, proč nezkusit kouzlo moderního přístupu ke čtení, když budete hledat způsob, jak přimět své dítě číst? Využijte tuto šanci na úspěch a objednejte pro své dítě jeho vlastní gamebook. Prozraďte nám jméno, věk, město, vzhled, kamaráda, nejoblíbenější jídlo a další údaje o budoucím hlavním hrdinovi a uvidíte, jak se jeho oči rozzáří, když objeví sebe samého v příběhu. Vybrat osobní gamebooky pro své dítě můžete tady: www.radostzecteni.cz/nabidka/

Osobní knihy - gamebooky

A na závěr… Jak to vlastně s tím rodičovstvím a čtením tedy je?

Myslím, že většina rodičů bude souhlasit, že rodičovství je jako čtení gamebooku. Nikdy nevíte, kam Vás a Vašeho potomka Vaše rozhodnutí dovede. Ale bez ohledu na to, jaké překážky a dobrodružství Vám společný život připraví, jedno je jisté – je to ta nejúžasnější cesta, kterou můžete absolvovat. A to je koneckonců to, co činí rodičovství tak skvělým, ne? Unikátní, neopakovatelné dobrodružství, které se píše každým dnem. Ať už si vyberete ten nebo onen směr, Vaše cesta bude vždy plná překvapení a nových zážitků.

Přeji Vám na cestě rodičovstvím mnoho štěstí, pevnou vůli při pomoci s budováním úspěchu Vašeho dítěte a samozřejmě hodně RADOSTI ZE ČTENÍ!

S láskou autorka projektu Lenka Samcová.

Výborné vysvědčení a žádný propadák u přijímacích zkoušek ani v životě.

Pokud v oblasti vzdělávání chcete pro svého potomka to nejlepší, pak nepochybně sáhněte po společném čtení jako jedním z nejlepších způsobů, jak můžete posílit mozkový vývoj a učení Vašeho dítěte.

Jak, kdy, kde a co číst s Vaším dítětem se můžete dozvědět v praktické příručce, která je Vám k dispozici zdarma zde: www.radostzecteni.cz/zdarma/

Podpořte své dítě ve čtení a zameťte mu tím cestu do úspěšné budoucnosti…

Vyzkoušejte ZDARMA netradiční knihu (elektronický mini gamebook), u které se společně zasmějete, a navíc zjistíte, zda jste spíše slušňák, nebo průšvihář… Ke stažení zde: www.radostzecteni.cz/zdarma/

Další tipy a inspiraci ke čtení můžete načerpat také tady: 

FB: https://www.facebook.com/radostzecteni/
IG: https://www.instagram.com/radost_ze_cteni/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLcMaRXcUnW_tuTUly3IIng

Hodně radosti ze čtení Vám přeje autorka projektu Lenka Samcová.